В ежедневието ни постоянно ни залива информация за това, че младите хора напускат България, че терминал 2 на летище София е единственият изход за търсене на по-добър живот и реализация. Ето защо глътка оптимизъм в тази насока никога не е излишна. Напротив...! Получаваме я от младите земеделски производители Ива и Тодор Главшини, които екипът на Фермер.БГ срещна на Националния фестивал на лимеца, който се проведе днес във Велико Търново. Те са брат и сестра, потомствени земеделци от региона на Вълчедръм, обл. Монтана. Наскоро са завършили висшето си образование и са избрали да останат в България.


Какво кара един млад човек да остане в България и да се занимава със земеделие? „Ние от малки се занимаваме със земеделие, не искаме земята да пустее“, категорична е Ива.

Стопанството, което обработват Ива и Тодор е около 350 дка - „малко семейно стопанство“. Отглеждат конвенционални култури – пшеница, слънчоглед и царевица.

Преди година решават да опитат производство на лимец и са едни от първите земеделци от региона, които започват да отглеждат древната култура. Засаждат 4 дка, за да „разнообразят“ производството си. Получават добра реколта от малко над 200 кг, а сега търсят пазар, за да реализират продукцията.  В търсене на контакти и възможности за пазар на лимеца, те са дошли на Фестивала във Велико Търново. Признават, че не е лесно, но това не ги демотивира. Дори планират тази година да увеличат засятата площ с лимец с 60% , като засеят 10 дка.  
Вижте видео интервюто на Фермер.БГ с Ива и Тодор Главшини: 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!