Климатичните промени и замърсяването на околната среда са провокирани не само от дейността на гигантските корпорации или правителствата. Значителна част от проблема е резултат от нашите действия и начина ни на живот. Просто така сме свикнали, пише Agroportal.ua.

Млад изобретател създаде събирач на камъни

Пластмасовите сламки за напитки са прекрасен пример за това. На практика можем да консумираме напитките и без тях, но сме свикнали със сламките и не се замисляме за тяхната нецелесъобразна еднократна употреба. Има и други пътища.

Компанията Yes Straws намери идеалното решение. Сламките могат да бъдат еднократни и екологични едновременно. Yes Straws е украинска компания, която произвежда сламки за напитки от стеблата на ръжта и тръстиката.

Ние определяме своите продукти като алтернатива, която може да се изхвърли и компостира. Сламката от ръж се разлага за приблизително 3 месеца, а тези от тръстика – за 6-8 месеца. Попадайки в почвата, те се превръщат в тор. В производството не използваме никакви химични съединения за обработка. По този начин сламките не отделят вредни вещества, когато ги пуснете в топла напитка, обяснява Олеся Вершигора, директор на компанията.

Сламките от ръж и тръстика са еднакво безопасни както за човека, така и за околната среда. Единствената разлика между тях е диаметърът и пропускливата способност.

Екологичните сламки имат преимущества пред старите си аналози. За разлика от металните, тази сламка няма нужда от почистване, след употреба тя може да бъде хвърлена. В сравнение с хартиените, сламките от ръж и тръстика не омекват и не се деформират от влагата и температурата. Единственият ефект е леко овкусяване на напитката, което често не може да бъде доловено от потребителите.

Днес Yes Straws произвежда по 3 млн. сламки месечно. Заради пандемията от коронавирус плановете за разрастване на производството са били спрени. До края на годината е трябвало да излязат изпод конвейера 10 млн. сламки на месец. Олеся Вершигора изчислява, че засега това е нисък показател. Тя припомня, че в САЩ на ден се използват по 500 млн. пластмасови сламки, а в Европа – около 100 млн.

Любопитен момент от производството на сламките от ръж и тръстика е, че всяка една от тях се прави на ръка. Една автоматизирана линия ще ги начупи. Целият производствен процес е организиран така, че да влияне минимално на околната среда. Водата се използва многократно, почти няма отпадни продукти.

Колко струва една сламка от ръж? Опаковка от 100 бройки се продава за по-малко от 4 долара. Сламките от тръстика са в опаковка от по 50 бройки и струват 4 долара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Холандци ще учат кравите да използват тоалетна

Агроиновации: Ladybird. Роботът, който използва слънцето за работа на полето

Фермер създаде мотоблок със слънчева батерия