Благодарение на все по-динамичното развитие на технологиите в селското стопанство, все по-често ще се случва да виждаме причудливи устройства по полетата.
 
 
Едно такова странно изобретение на учени от университета в Сидни, Австралия е роботът Ladybird (от англ. ез. калинка - б.а.), който ви представяме в 80 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации
 
Роботът Ladybird е наречен е така, защото прилича на механична калинка, покрита с арка от слънчеви панели. Той е проектиран да събира данни за фермата и да подпомага отглеждането на зеленчукови култури. Захранван със слънчева енергия, роботът калинка може да разпознава вредни насекоми, да премахва плевели, а когато разпознае вече готовата реколта - да я прибира. Устройството е снабдено с голям набор от сензори за откриване на вредителите - растения или животни. Калинката има роботизирана ръка за отстраняване на плевелите, както и възможност за напръскване на вредните за растенията насекоми.
 
 
Изследователите, които са произвели този робот по проект на обща стойност 1 млн. долара са помислили за нуждите на фермерите за години напред, когато ефектите от изменението на климата ще бъдат видими, а прогнозите за повишаване на температурите и намаляването на валежите ще се сбъднат. Тогава фермерите ще имат все по-голяма нужда да разполагат с помощници като роботът калинка, който ще помага, за да бъдат изтръгнати максимално количество плевели за минимум време и на все по-голяма площ от продуктивната земеделска земя.
 
Проучвания, направени в Австралия, показват, че континентът е изправен пред все по-регулярно засушаване и много високи температурни амплитуди. Автоматизацията на земеделските дейности ще играе решаваща роля за намаляване на унищожаването на реколтата и увеличаване на производителността на селското стопанство в бъдеще. Роботи като този ще бъдат от все по-голяма помощ за фермерите да изпълняват голяма част от ръчния труд на полето и да повишават ефективността и съответно добивите.
 
Роботът Ladybird е издържал вече няколко теста във ферми, в които се отглеждат спанак, лук и цвекло в Австралия. Роботът е успял напълно самостоятелно да се придвижва от ред на ред и да събира данните от сензорите, сред които са различни лазери, камери и други технологични елементи. По време на тестовете е доказано, че Ladybird е готов да поеме широк спектър от важни земеделски задачи, от изскубване на плевелите до наблюдение на здравето на растенията, както и за събиране на продукцията. 
 
Сред предимствата на робота калинка е, че също така може да работи и през нощта и да проучва, открива и да се бори с вредители, които се появяват както през деня, така и през нощта, например различни видове охлюви и червеи. Така напред във времето, интелигентната машина ще се превърне постепенно в безценен помощник в ежедневната работа на фермерите. 
 
 
След допълнителните разработки, които предстои да бъдат направени, за увеличаване на видовете плодове и зеленчуци, за които Ladybird може да полага грижи и след въвеждането му в масовото производство, този робот вече ще бъде достъпен за фермерите от цял сват. И ето, че съвсем скоро вероятно ще може да забележите роботизирани калинки, които бръмчат над обработваемите земи, за да помогнат за изхранването на девет милиарда души, които скоро ще населяват планетата.
 
80 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!