Учени създадоха първите интерактивни печатни етикети за интелигентни храни. Благодарение на тях лесно може да проверим кога млякото е на път да се развали, съобщиха от dairyreporter.com.
 
Джонатан Коулман е учен по материалознание в колежа Тринити, в Дъблин. Негово е и първото подобно изобретение. Той и екипът му са създали първите печатни транзистори, направени изцяло от 2D наноматериали. 
 
 
„Подобна печатна електроника може да има огромен брой приложения. Такива устройства биха могли, да бъдат използвани за заместване на традиционните ценови етикети в супермаркетите – вместо служител да ходи и да поставя етикети, електронните да се актуализират сами. От такава печатна електроника могат да се правят паспорти, които се подновяват автоматично, или етикети за бутилки вино, които казват на купувача дали напитката е стояла на топло“, коментира ученият, въвел иновацията.
 
Колман вижда тази технология в съчетание с интелигентните храни. 
 
„Етикетът може да свърже дори най-обикновените предмети от бита. Така например кутията с мляко вече може да има интернет връзка, за да каже на собственика си – посредством неговия смартфон – дали млякото не е започнало вече да се разваля, а прозорецът в спалнята може да предлага справки за метеорологичната обстановка навън“, коментира ученият.