Днес все по-често се говори за алтернативи на картофените чипсове и се оказва, че такива има немалко. Любимата лека закуска за мнозина може да бъде от ориз или от царевично брашно. При желание може да приготвите чипс у дома от сезонни плодове и зеленчуци. Дори не е необходимо да имате специална сушилня. Ще ви свършат работа фурната, микровълновата и дори тигана, информира Agroportal.ua.

Белгийските картофопроизводители получават 10 млн. евро държавна помощ

Цвекло
Цвеклото, макар да принадлежи към зеленчуковите култури, може да стане основа на сладък чипс. Нарежете го на тънко, оваляйте го в зехтин и го посолете. Печете по 20 минути от всяка страна.

Тиквички
Нарежете тиквичката на тънки кръгове. Полейте я с растително масло по избор, за предпочитане със зехтин. След това оваляйте резените в галета и ситно рендосан кашкавал. Печете във фурна, докато тиквичките не поруменеят. Обърнете ги и продължете да печете. Готови са, щом станат хрупкави.

Краставици
Малцина се осмеляват да пекат краставици, а трябва да опитат. Макар краставицата да съдържа 90% вода, от нея може да направите вкусен чипс. Благодарение на неутралния й вкус може сами да решите какъв вкус да има. Нарежете краставицата, напръскайте я с оцет и посипете резените със сол и подправки по избор. Печете на минимална температура в продължение на няколко часа, докато водата от краставицата се изпари.

Круши
Този плод е прекрасен вариант за десертна закуска. Крушата, подобно на краставицата, трябва да се пече продължително време във фурната на слаб огън. Нарежете я на тънко, отстранете семките. След това печете до хрупкавост.

Домати
За да приготвите чипс от домати, трябва да отделите време за предварителна подготовка. Нарежете плодовете на тънки кръгове и внимателно отстранете семената. След това сложете резените в тава и ги намажете с растително масло. На слаб огън печете във фурната до хрупкаво състояние. Накрая посипете с подправка по ваш вкус или пък рендосан кашкавал.

Брюкселско зеле
От него ще приготвите диетична закуска. Отделете всяко листо от брюкселското зеле, напръскайте го със зехтин и подправете по ваш вкус. Нужни са не повече от 5-7 минути и чипсът е готов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Черната ябълка - най-скъпа, но и рядка

Ябълков чипс и европейски опит в производството на сушени плодове у нас

Българският картоф: Размисъл на един производител за цените, пазарите и веригите