От 1 декември 2013 г. влезе в сила забрана за употреба на инсектициди на химическите компании Syngenta и Bayer. Три неоникотиноидни инсектициди - тиаметоксам (произведени от Syngenta ) , имидаклоприд и клотианидин (произведено от Bayer) , ще бъдат предмет на частична забрана в период на две години в целия Европейския съюз ( ЕС) . Инсектицидите са забранени заради доказани вреди и смърт, които нанасят върху пчелите, както и заради съмнение за остатъчни ефекти по останалата хранителна верига .

 

От международната екологична организация Грийнпийс призоваха фермерите в Европа да бъдат отговорни за опазването на екологията и биоразнообразието и да се вслушат сериозно и съвестно в предупрежденията на учените, както и да спазват забраната върху използването на посочените агрохимикали.

 

Неоникотиноидите са сравнително нов клас инсектициди , получени от никотина. Поради тяхната висока невротоксичност за насекомите , неоникотиноидите са изключително ефективни при контролирането на някои вредители в земеделието . Нанесени като листно пръскане, неоникотиноидите се превърнаха в един от най-разпространените химикали използвани в селското стопанство. Те се използват за обработка на площи с царевица, овощни дървета , картофи и много други култури . Неоникотиноидите имат системни свойства, което означава, че те се абсорбират от цялата система на растенията , а в резултат на остатъци от пестициди във всички части на растението , включително цветен прашец и нектар, се стига до рекордна смъртност при пчелите. В момента учени правят научни изследвания, до каква степен остатъците от тези химикали влизат и при консумация от страна на човека. Именно заради увеличените ракови заболявания през последните години, в Германия се заговори за нуждата от спешни и задълбочени анализи по темата, заради опасения , че относително големи количества агрохимикали преминават по хранителната верига до човека, както и за намиране на допълнителни алтернативи на познатите досега агрохимикали, за да бъдат предпазаени освен пчелите, но и хората.

 

През януари 2013 г., Европейския орган за безопасност на храните ( EFSA ) публикува три научни становища относно рисковете , произтичащи от трите неоникотиноиди . EFSA разгледа смъртоносни , както и суб - летални ефекти върху пчелите . Докладите заключиха, че инсектицидите представляват " висок и остър " риск заздравето и живота  пчелите. По-конкретно , EFSA  установи силно острите рискове за пчелите от експозиция чрез прах , от консумацията на остатъци в замърсени цветен прашец и нектар и от експозиция чрез поглъщане на течност, най-вече при площи с царевица.

 

След заключенията на EFSA , на 24 май 2013 г. Европейската комисия , с подкрепата на голямо мнозинство от страните от ЕС , реши частично да се забранят тези пестициди.

 

Какво включва забраната на ЕС

Регламентът за изпълнение на Комисията (ЕС ) № 485/2013  забранява употребата на клотианидин , тиаметоксам и имидаклоприд за всички култури, привлекателни за пчелите . Освен това , регламентът забранява използването им за третиране на семена , обработка на почвата или листно приложение за следните култури : царевица , рапица , соя , ечемик , просо , овес, ориз , ръж , сорго и пшеница . Целият списък , който включва също и декоративни растения и плодове , може да се намери в приложение I на регламента. Считано от 1 декември 2013 г. пускането на пазара на семена, третирани с три неоникотиноиди също ще бъдат забранени .

 

Регламентът също така се изброяват редица изключения . Така например , забраната не се отнася за употреба в затворени системи като оранжерии , нито за зърнени култури, които се считат за не- привлекателни за пчелите , като например зърнени култури , засети през зимата. Друго изключение е, че листни третирания се позволяват веднъж периода на цъфтеж на културите. Не - професионално използване на трите инсектицида, също е забранено.

 

Регламентът предвижда, че в рамките на две години от влизането му в сила, Европейската комисия ще започне преглед на новата научна информация за пестицидите. След това Комисията ще прецени дали да вдигне на забраната или тя се удължи временно или постоянно .
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!