След няколко месеца постоянен ръст на индекса, отразяваш бизнес климата на пазара на земеделска индустрия в Европа, той достигна своя пик. През юни индексът се задържа на рекордно ниво +72 пункта (както през май 2021 г.) при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Пазарът на агромашини изненадващо продължава възхода си

Докато обемите на поръчките са на рекордно ниво, индустрията е изправена пред предизвикателство на екстремно повишени цени и дефицит на доставки. Очакванията на участниците в допитването на CEMA за продължаващ ръст на поръчките в бъдеще за първи път тази година са по-малки. В допълнение към това се очаква позитивният базов ефект от сравнението на годишна база скоро да бъде по-слаб, след като се оцени състоянието на настоящия бизнес.

Прогнозата на компаниите за печалбата за цялата 2021 г. остава позитивна почти при всички сегменти. Регионалната разбивка в Европа за всеки отделен пазар разкрива позитивното настроение на всеки един от участниците в анкетата за следващите 6 месеца.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цените на земеделските машини тръгват нагоре?

Техниката по подмярка 4.1 не се нуждае от становище на екоинспекция

CEMA: Рекордни поръчки на земеделска техника