Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич откри изцяло обновената си и модернизирана база. В продължение на 2 години училището реализира съвместно с общината проект за реконструкция на сградите на стойност 1 млн.300 хил.лв. На откриването присъстваха бивши и настоящи учители, ученици, представители на добруджанските общини, на Министерствата на земеделието и на образованието. Освещаването на учебната база беше извършено от отец Стоян Димов, който също е възпитаник на ветеринарната гимназия. 
 
 
Реконструкцията на училището включва въвеждане на редица енергийно-ефективни мерки. Две от сградите са с нови покриви и изолации, подновена дограма, изцяло сменени водопроводи, топлопроводи и електрическа инсталация. Монтирани са соларни панели и нова система за видеонаблюдение. Лабораториите и специализираните кабинети са оборудвани с нова апаратура, отговаряща на съвременните европейски норми на обучение. „Изцяло са подновени кабинетите по професионална и обща подготовка, лабораториите, изградена е операционна зала с оборудване и обзавеждане. Във физкултурния салон са доставени нови  фитнес уреди”, обобщи част от дейностите инж.Мария Качанова, ръководител на проекта. Още от следващата седмица в новата операционна зала ученици от 12 клас ще започнат операции на кучета. 
 
За да продължи приемствеността, ръководството на учебното заведение е запазило и поставило на видно място в лабораториите 60-годишен истински скелет на кон. Първият негов стопанин, д-р Валентин Вълев, е и първият преподавател по анатомия и физиология в тогавашния техникум. В деня на своя професионален празник учителят с носталгия разгледа обновеното училище.
 
 
„Днес визията на гимназията не отстъпва на европейските учебни заведения. Всичко това ни струваше денонощен труд през последните шест месеца”, разказва директорът д-р Светла Тодорова и допълва: „Тук се обучават 130 деца, които идват от Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Варна, Добрич. Стараем се да отговаряме на съвременните търсения и изисквания”. Именно затова в професионалната гимназия планират разкриване на две нови специалности, свързани с качеството на храните и напитките и лаборант за растителни масла, фуражи и др.
 
„Така професиите, с които излизат нашите възпитаници, ще отговарят на бизнес средата”, коментира още д-р Тодорова. Тя не крие гордостта си от факта за успешната реализация на учениците не само като ветеринарни специалисти, но и като хуманни лекари: „Нашето обучение става база за едно качествено висше образование в различни сфери. Реализирали сме 28 проекта, в момента работим по нови 5”. Д-р Тодорова уточни, че по единия от тях 20 ученика ще бъдат на стаж в Белгия и Холандия, а 7 преподаватели ще се обучават в Дания. Другите инициативи са насочени към усвояване на бизнес умения на учениците от 11 и 12 клас. 
 
Теорията и практиката в Професионалната гимназия вървят ръка за ръка. Учениците по специалност „ветеринарен техник” работят в клиники, ферми и стопанства и получават сертификат за това.  
 
Професионалната гимназия по ветеринарна медицина е създадена преди 45 години в сърцето на Добруджа. Въпреки че през последните 20 години големите животновъдни ферми в Добричка област изчезнаха, в момента се отчита положителен интерес към професията на ветеринарния техник и ветеринарния лекар, смята д-р Тодорова. Много ферми се възстановиха, започнаха да запазват или увеличават броя на животните си, да се модернизират. Сериозен е интересът и към отглеждането на домашни любимци, обгрижването на които също е атрактивно за възпитаниците на ПГВМ.