Организацията на обединените нации (ООН) публикува предупреждение, че в условията на пандемията от коронавируса COVID-19 в съчетание с регионални военни конфликти и икономическа нестабилност над света надвисва опасност от глад с „библейски размери“.

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

„Това е най-лошата хуманитарна криза след Втората световна война“, обяви изпълнителният директор на Световната програма за храните (WFP) Дейвид Бийзли. Наблюдава се задълбочаване на кризите, по-чести природни бедствия и променящи се климатични условия.

Всичко това означава, че „вече сме изправени пред перфектна буря“.

Високопоставеният служител посочва, че милиони граждани в държави, страдащи от конфликти, са на ръба на глада: „Гладът е много реална и опасна възможност“.

Дейвид Бийзли описва мрачна картина: 135 млн. души са изправени пред кризисни нива на глад или по-лошо. Други 130 милиона са на ръба на глада, заради кризата, свързана с коронавируса. WFP предлага спасителни мерки за близо 100 млн. души, като само до преди няколко години изчисленията се правеха за около 80 милиона.

„На първо място, имаме нужда от мир“, изтъква Дейвид Бийзли, като призовава участниците в регионални конфликти да осигурят „бърз и безпрепятствен“ хуманитарен достъп до уязвимите общности. Осигурени са 350 милиона долара ново финансиране за създаване на мрежа от логистични центрове, които да поддържат хуманитарна организация в световен мащаб за вериги за доставка на храни.

„Ако не се подготвим и действаме сега - за осигуряване на достъп, избягване на недостига на финансиране и прекъсвания в търговията - бихме могли да бъдем изправени пред множество случаи на глад от библейски размери в рамките на няколко месеца“, обобщава Дейвид Бийзли. Според него вече няма враме – трябва да се действа бързо и разумно.

От началото на пандемията от коронавируса от различни райони на света постъпваха съобщения за проблеми в работата на земеделските производители и за нарушения във функционирането на транспртните връзки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?

Месопроизводители минават на онлайн търговия

Коронавирусът осуети търговията с шафранови луковици