Земеделски производители и представители на браншови организации се обявиха срещу промените в Закона за извънредното положение заради коронавируса, които предвиждат фиксирани цени на стоките и услугите, включително и на храните.

Сигнал: Фермери не могат да стигнат до стопанствата си

Мотивите за тях бяха, че е необходимо да се вземат мерки срещу евентуална спекула с цените, като за целта се определят тавани на допустимите поскъпвания. Вместо това обаче на практика беше прието въвеждането на фиксирани цени.

Новите изисквания за регулиране на цените бяха приети окончателно от Народното събрание на второ четене на 20 март. Президентът Румен Радев наложи вето на тези разпоредби и ги върна на депутатите за повторно разглеждане. Обсъждането се провежда днес, 23 март, на извънредно заседание на парламента. 

Правната комисия на Народното събрание подкрепи по-рано днес отпадането на спорните текстове.

С позиция срещу въвеждането на фиксирани цени на стоките излезе и Оперативният щаб по храни и напитки.

Неговите членове са категорични: грешка е заложеното в проектозакона правило, че към населението се продават стоки и услуги при цени, „равни“ на средноаритметичните цени за последните три месеца. Според браншовиците този текст не е полезен за пазара, а е и неработещ.

„Равни“ означава, че цените нито могат да са по-високи, нито могат да са по-ниски. 
Считаме, че тук целта на законодателя е била да не се допуска спекулативно вдигане на крайните цени на стоки и услуги към населението. Но така написан, текстът на практика не само ограничава вдигането на цените, но въвежда и задължението, те не само да не могат да се вдигат, но да не могат и да се понижават“, обясняват от Оперативния щаб.

Освен това неговите представители са на мнение, че предвиденият в закона модел за пресмятане на цените е много сложен и неясен, като допуска даже манипулативен подход при прилагането му например от някои големи търговски вериги.

От Оперативния щаб в сектора настояват всички търговци, които продават стоки на населението да спазват правилото: максималната разлика между нетната цената на придобиване и продажната цена да е 20% с включени всички всички бонус, такси и надценка.

„Така се въвежда едно просто и лесно проверимо правило за таван на надценките, при които търговците ще продават стоки на населението“, смятат в сектора.

Те вярват, че при такъв подход ще се избегне рискът от спекулативно определяне на крайната цена от страна на търговците към населението. Наред с това ще стане възможно в редица случаи магазините да обявят намаления за редица стоки.

Временното поевтиняване на някои малотрайни храни вече е факт в отделни търговски обекти, като причината за това са намалелите продажби. В тези случаи търговците се опитват да пласират стоката на по-ниска цена, вместо да я бракуват и да платят за унищожаването й.