Депутатът Венцислав Върбанов напусна ПГ на Синята коалиция. Това съобщи на пленарното заседание председателят на НС Цецка Цачева, предадоха информационните агенции. Върбанов е единственият представител на партията Обединени земеделци на Анастасия Мозер в парламента. Той е недоволен от отношението на СДС и ДСБ и от факта, че атакуват изборните резултати в Добрич и Русе. Според решението на ЦИК сините получават мандат в Добрич, откъдето влиза Върбанов и губят място в Русе, където трябваше да влезе седесарят Михаил Михайлов.

Решението ми е подкрепено и от политическото ръководство на партията, която представлявам, заяви Върбанов в съобщение до медиите. То е свързано с некоректното отношение на лидерите на СДС и ДСБ към коалиционните си партньори в парламента.

Земеделецът Върбанов влезе в сегашния парламент от Добрич. Той е депутат четвърти мандат. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г. В предишния парламент Върбанов първоначално беше депутат от Български народен съюз (БНС), а след това стана част от ОДС.

Върбанов е подсъдим за източването на Държавен фонд “Земеделие”. Прокуратурата го обвинява, че в качеството си на министър на земеделието в периода 1998-2001 г. умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фонда, с което е причинил щети за 87 845 000 лв.

снимка: Dobrich.info