Новите правила в член 118 на Закона за ДДС вече се прилагат с пълна сила и първите запечатани фермерски бензиностанции заради липса на касов апарат и нивомер, вече са факт, научи Фермер.БГ.
 
Една от първите запечатани ведомствени бензиностанции още при проверки в първата работна седмица на годината е на земеделски производител от региона на Добрич, който има стопанство с над 20 хил. обработваеми декара зърно, съобщи за Фермер.БГ Стелиян Стоянов от регионалния съюз на зърнопроизводителите в Генерал Тошево. 

[news]
Причината за запечатване на бензиностанцията е, че вътрешните съдове за съхранение на горивото в стопанството не са били свързани чрез фискално устройство към НАП, което всъщност е една от промените в Закона за ДДС в сила от 1 януари 2015 година, обясни Стоянов.
 
На практика в момента работат в стопанството на фермера в момента е блокирана, защото той не може да зареди не само селскостопанските машини, но и останалите автомобили на фирмата.  
 
Освен със зърнопроизводство, фирмата се занимава и с търговия на семена и работата е свързана с транспорт и нужда от горива. Първоначално управителят мислеше да спре дейността на фирмата и да освободи персонала си от 90 души на борсата. След отминалия първоначален афект обаче, той е подал жалби в съда и прокуратурата и в момента тръси решение на проблема по институциите. В тази ситуация не е оставено дори физическо време за реакция от страна на колегата – чрез предписание, например, обясни Стоянов. 
 
В Добрич, където има най-много земеделски производители, всички са много притеснени от настоящите проверки, категоричен е председателя на Добруджанските зърнопроизводители.  
 
В момента всички земеделци сме единодушни: Това е скандално, защото ще са необходими стотици хиляди нивомерни устройства, фискални апарати. Инвестицията по изчисления на Стоянов, ще са в размер на 15 хил. лева, защото освен всички, се изисква и калибровка (оразмеряване) на съдовете. 
 
Около 10 000 са ведомствените бензиностанции в момента по информация на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!