Приемите по инвестиционните мерки 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”  от Програмата за развитие на селските райони ще  бъдат отворени най-рано през месец април. Това каза изпълнителният директор на Държавен Фонд “Земеделие” (ДФЗ) Васил Грудев за Агри.БГ.

Настояване: Максимален брой точки по подмярка 4.1 за необлагодетелстваните райони

Първоначално приемът беше заложен за месец март.

“Тъй като към бюджета на приема ще бъде добавен и бюджет от "Next Generation", сме зависими от датата на приемане на регламентите. По всичко личи, че Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) няма да са готови преди месец март”, обясни Грудев.

Бюджетът за мерките 4.1 и 4.2 е 150 млн. евро, а добавените пари от "Next Generation" ще са 60 млн. евро, научи Агри.БГ. 

По думите на Грудев след приемане на регламентите, ДФЗ има нужда от един месец нормативно време за публикуване на официалните насоки, които ще дадат и старта на приемите.

“Най-ранната възможна дата е месец април, като ако има допълнително забавяне на регламентите, ще има и съответното отражение върху приема”, заключи изпълнителният директор на ДФЗ.

На 19 февруари предстои заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР. На него ще бъдат обсъдени условията и критериите за подпомагане на проекти по двете инвестиционни мерки.