Като влязат 10 тира с гръцка череша в рамките на 24 часа, моментално цената пада. Както сме набрали днес количествата, излизаме с идеята да продадем продукцията на 1 лев и вечерта ни казват, че спират да изкупуват или че цената вече е 60 ст., коментират производители от кюстендилското село Горна Гращица за Нова ТВ.

По-малко, но по-качествени череши берат кюстендилци

Те определят като най-голям проблем в своя бизнес именно несигурността в реализацията на продукцията. „Кампанията започна нормално. Имаме много добра реколта. Качеството е добро, но работим с несигурност за изкупната цена“, коментират овощарите. 

Производители: „Хората, които изкупуват, се оправдават с големия внос на гръцки череши.“ 

При среден добив от 619 кг на декар продължава беритбата на череши на техните колеги в района на Варна. Близо 1319 дка са обработени до момента, а получената продукция е 204.5 тона. Данните са към 13 юни, посочи Даря Велинова от Областна дирекция „Земеделие” – Варна, за Агенция „Фокус“. 

Почти наполовина, 314 кг/дка, е той в Силистренско. Реколтирани са 2167 дка от общо плододаващи малко над 4 хил. дка с череши, съобщават експертите по земеделие в областта и допълват, че получената продукция е 680 тона.

В района на Община Аксаково е подадена информация за реколтирани 20 дка кайсии, като от декар са прибрани средно по един тон плодове. Велинова съобщава за вредители и неприятели по насажденията заради високата влага, но тя ги определя като под прага на икономическа вредност.

При ягодовите насаждения в Силистренско равносметката е реколтирани 256 дка от общо 292 дка. Продукцията на стопаните се изчислява на 173,6 тона, а средният им добив – на 678 кг/дка, допълват от Областната дирекция по земеделие.