Продукцията тази година е по-малко в сравнение с нормално натоварените години, но пък е с по-добро качество, съобщават експертите от Института по земеделие в Кюстендил, цитирани от БНР.

Кюстендилските овощари се молят дъждът да спре

По техни наблюдения около 20–30% от черешите са напукани, особено тези по поречието на река Струма и ниските части. Причината е, че там се задържа повече влага. За сметка на това реколтата по високите части на Кюстендилско е здрава, допълват са от института.

Специалистите съветват производителите на череши да започнат да берат сега, въпреки че плодовете не са съвсем узрели. Техните опасения са, че дъждовете могат да продължат и черешите да се напукат.

Тази година започна с изкупна цена от 1 лв., което е сравнително добре на фона на миналата година, когато първоначално беше 50 ст.“, спомня си производителят Георги Неделков пред телевизия „Европа“. Той допълва обаче, че цената на торовете и препаратите се е вдигнала, което изравнява нещата.

Неговият колега Лиляна Коларова недоволства, че прекупвачите търсят зелени череши и така не позволяват на черешата да узрее качествено. „За производителя няма никаква файда, защото тя е лека, само костилка и обелка“, жалва се тя.

Друг проблем, пред който са изправени производителите, е че съвременните торове и препарати, разрешени за използване от Европейския съюз (ЕС), не дават нужния ефект. „Така, хубава на вид череша се оказва гнила, което я компрометира на пазара“, недоволстват овощарите.

От Общината припомнят, че са засили мерките срещу крадците на череши. По време на кампанията те се берат само между 8 и 20 часа, като през останалото време никой няма право да влиза в градините. „За всяко превозно средство, което се проверява и не може да докаже произхода на продукцията, веднага се намесват наказателни производства“, категоричен е кметът на Кюстендил.

Черешопроизводителите очакват, че ще продължат да берат най-много до началото на юли. Едва тогава ще могат да направят разчет за прибраната реколта.