Областната дирекция "Земеделие" в Плевен извърши обследване на 10% от площите, заети с есенници в областта. "За област Плевен наблюдаваните площи са 85 510 дка от площите засети с пшеница и 21 659 дка с ечемик. Добрата влагозапасеност на почвата и по-високите температури през първата десетдневка на юни благоприятстваха развитието на зърнено-житните култури. Физиологичното и фитосанитарното състояние на есените култури е добро", коментира Ралица Добрева, директор на Областна дирекция "Земеделие" в Плевен.

Фенологичното развитие на пшеницата и ечемика е масово във фаза от "млечно-восъчна зрялост" при пшеница до "пълна зрялост" при ечемика.

Данните от обследването показват, че при вредната житна дървеница се наблюдава тенденция към увеличаване ареала на разпространение на неприятеля. При пшеницата е отчетена плътност на ларви от ІV и V-та възраст от 0.5 до 13бр./кв.м, което е над прага на иккономическа вредност (ПИВ). "Ларвите са ІІ - ІІІ възраст (25 - 35%), но обилните дъждове, допринесоха до намаляване на числеността им. Подадени са три поредни сигнала за третиране, но тенденцията е към увеличаване. Третираните площи срещу вредна житна дървеница са 150 000 дка от общо засетите площи", коментира Добрева.

Плътността при листни въшки в Плевенска област е на отделни площи по класа на пшеничните растения, като плътността на неприятеля се движи под прага на икономическа вредност - от 1 до 8 бр./клас, което е без икономическо значение в тази фаза на развитие при културите. Житната пиявица-ларви е с плътност до 3бр./стъбло. Тенденцията е към градация и при двата неприятеля, показва анализът.

Наблюдава се и излюпване на ларвите на пшеничен трипс на отделни площи в посевите с пшеница от 1 - 10 броя ларви на растение. Установената вредност на възрастни са единични бройки на квадратен метър в единични посеви с пшеница. 

От направените обследвания на посевите с пшеница в почти всички общини в Плевенска област е констатирана поява на възрастните индивиди на обикновения житар с плътност 1-10 броя на клас, което е под и около ПИВ. Нападнатите площи са третирани с разрешените инсектициди, допълва Ралица Добрева.

"Продуктивността на растенията при есенниците се влияе в най-голяма степен от проявите на болестта брашнеста мана. При обследването е констатирано нападение на брашнеста мана - от долния и средния етажи в гъстите и добре гарнирани посеви с ечемик и пшеница, като са отчетени следните данни от 1 до 40% нападнати растения при пшеницата и от 10 до 30% нападнати растения при ечемика. Извършено е третиране с фунгициди срещу болестта с препарати "Артеа 330 ЕК" и "Бампер 25Е".

Септориозите и ръждите се наблюдават с бърза и средна степен на развитие. "При септориозите е регистрирано нападение във всички райони на областта. Отчетена е степен на нападение до 1-40% по средния етаж на културите и поява и развитие по флаговия лист със степен на нападение до 30%. Площите са третирани с "Дует ултра". При ръждите е установено увеличение степента на нападение в отделни полета от 1 до 8%.

Фенофазите на развитие при слънчогледа към момента в Плевенскак област са от ХІV-ти  - ХVІ-ми лист до начало на бутонизация. При царевицата за зърно - от 10-ти - 12-ти лист до начало на изметляване.

По данни от оперативна информация на Областна дирекция "Земеделие" в Плевен със слънчоглед в областта са засети 711 642 декара. С хербициди са третирани 556 861 декара. Площите с царевица за зърно са  410 409 декара. От тях 289 493 декара са третирани с хербициди. "Царевицата се развива добре, листата са придобили интензивно зелен цвят, но както при царевицата, така и при слънчогледа се наблюдава смесено заплевеляване с едногодишни житни и широколистни плевели. Извършват се окопавания на късно засетите площи с царевица", коментира Ралица Добрева.

Слънчогледът се развива добре и преминава от фаза 14-16-ти лист до начало на бутонизация, като средната му височина е 100 - 120 см. Изключения правят общините Червен бряг и Белене, където са подадени сигнали за мана по слънчогледа на около 2 500 дка.
На по-голяма част от площите са внесени почвени хербициди и са извършени окопавания.

Единични нападнати растения от листни въшки са установени в отделни посеви в областта, като са отчетени до 1-10% нападнати растения за царевица и от 1-15% при слънчогледа, което е под ПИВ. Към момента в Плевенска област се наблюдава задържане на вредоносната дейност на сивия царевичен хоботник. Констатирани са единични бройки в квадратен метър. Нападнатите площи са третирани и не се допускат повреди с икономическо значение, показва анализът от обследването, извършено през миналата седмица от експерти от Областна дирекция "Земеделие" в Плевен.