Имунизацията на животните срещу Син език ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта. Това обяви днес министърът на земеделието Васил Грудев, който заедно със зам. министър Георги Костов се срещнаха с животновъдни организации.
 
По време на срещата стана ясно, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу „син език“. В плана е заложено къде ще се извърши ваксинацията, кой ще я извърши, периодът и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. 
 
С ваксинацията на преживните животни срещу заболяването „син език“ се цели предпазване на възприемчивите за тази болест животни през 2015 г., което ще намали загубите на собствениците на тези животни и ще позволи възстановяване на търговията с живи животни.
 
Направени разходи за лечение на болестта син език се предвижда отпускане на de minimis от ДФЗ в началото на 2015 година. 
 
В подкрепа на животновъдите беше удължен до 15 октомври срокът за уведомяване за форсмажор за всички животновъди-кандидати по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014, в чиито ферми е констатирана болестта. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!