Пазарджишките животновъди не участваха в протеста на колегите си през миналата седмица заради изненадващи проверки на служители от Растителна защита, ветеринарите и Разплащателна агенция, заяви Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в област Пазарджик, цитиран от радио „Фокус”. „Много фермери вече продават стадата си, защото не могат да се справят с дейността си. В самия животновъден сектор продължава да има разцепление. Когато се обединим по между си, тогава можем да излезем на протест с общи искания”, каза още Георгиев.

 

Животновъдите от област Смолян са обезверени, въпреки участието си в протестите. „Общото мнение на колегите е, че и да се ходи на тези протести, нищо не се променя”, заяви председателят на Сдружението на овцевъдите в Смолянско Рашко Кехайов. По думите му, в областта няма нито едно заявление, подадено от местните животновъди, което да не е без забележки. „Бюрократичната система е толкова оплетена, че няма смисъл от цялата работа. Какво може да се постигне с протестите – да се смени един министър – на нас той нищо лошо не ни прави, защото кашите се забъркват отдолу – в службите по места”, поясни Кехайов. Той припомни, че част от животновъдите в област Смолян са получили около 40 % от субсидиите, но не всички, заради неточности в подадените заявления. Рашко Кехайов каза още, че хората в Родопите постепенно се отказват от животновъдството.

 

Междувременно животновъди от област Велико Търново обявиха, че протестите продължават на 12 ноември. По думите на Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна, във вторник ще има Консултативен съвет по животновъдство, след което се очаква повече яснота какво се случва.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!