Неблагоприятните климатични условия през 2017 г., включително и градушки и слани през пролетните месеци, причиниха сериозни щети по лозята в цяла Европа. Като резултата от това най-лозарските райони на Стария континент очакват много слаба реколта през тази година, сочи анализ, публикуван на сайта на Европейската Комисия. 
 
 
Водещи в производството на грозде държави в Европейския съюз предвиждат сериозни спадове. В Испания се очаква да се събере 16 процента по-малко грозде спрямо миналата година. Във Франция това спад се очаква да бъде 17 на сто, а в Италия дори 21 процента. 
 
 
Региони от тези държави очакват дори по-големи спадове. Например, за испанския район Кастиля ла Манча прогнозата е за събрано 19 на сто по-малко грозде от миналата година, докато в Сицилия, Италия се очаква спад от 35 на процента. 
 
Ситуацията обаче не е идентична за целия ЕС, като някои държави  дават заявка за ръст спрямо миналата година. Португалия е сред тези държави. Там се очаква да се обере 10 процента повече грозде спрямо 2016 г. В Австрия пък, където миналата година лозарите доста пострадаха, тази година чакат 23% ръст. 
Почти нереалистична е прогнозата да Румъния, където се надяват на 60 процента ръст, като така се връщат на нивата от 2013 г. У нас очакванията са далеч по-скромни, но все пак положителни – 9 процента.