Есенните култури в Добричка област се възстановиха. Особено там, където валя дъжд. Това обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 
 
 
„За голямо съжаление край морето валежите все още са малко, но пък за сметка на това във вътрешността на Добричка област през последните дни имаме дори градушка. Пшениците се възстановиха, в голямата си част изкласиха. Господ е решил, че тази година ще жънем, надявам се добри добиви”, допълни още Жекова. 
 
Вече започват третиранията с фунгициди, пръскачките са по полетата. Според специалисти от компаниите за растителна защита е важно превантивното пръскане срещу болести в пшеницата – брашнеста мана, кафява ръжда, септориоза, фузариоза. 
 
„Все още температурите са сравнително ниски, но при затопляне патогените ще се разгърнат”, заяви Виолета Дикова. Експертът припомни, че е важно да се използват продукти, които не само лекуват, но имат и предпазно действие. По този начин те стимулират развитието на културните растения и допринасят за по-добрия добив. 
 
Въпреки доброто развитие на пшеницата в момента, посевите са все още редки. Това се дължи на трудната стопанска година, характеризираща се със засушаване през есента и зимата. Според земеделски стопани невъзможността на пшеницата да брати през есента ще рефлектира върху добива. 
 
 
„Установих, че състоянието на пшеницата много зависи от предшественика. Имаме пшеници, които въпреки късното поникване, в момента са братили, изглеждат много добре. Имаме и такива, които са в много лошо състояние”, подели Недялко Статев от село Попгригорово. Фермерът е засял 4200 дка с житни култури. „Пак казвам, едната причина е предшественика. Другият фактор е изборът на сорта, подходящ за нашите условия”, търси причините стопанинът. 
 
„Нашето землище е втората най-висока точка на Добруджа. Намираме се на почти 300 м надморска височина. Това изисква по-различни сортове пшеница. Въпреки всичко зимата оказа своето влияние и няма да имаме тези резултати, на които сме свикнали в една добра година”, обобщи още Статев. 
 
Валежите може да повлияят върху рапичните насаждения, смята Радостина Жекова. „Надявам се да няма нова изненада при тази култура. В момента посевите са в цъфтеж, а вали много. Дали ще се опрашат, дали ще се получат нещата, предстои да разберем. Но за момента посевите изглеждат много добре”, допълни Жекова.  
 
Пролетните култури в Добричка област също масово излязоха и се подредиха. При тях следващото мероприятие ще е срещу плевелите – третиране с хербицид.