Рекордните жеги в Плевенско доведоха до спешно начало на жътвата. Макар че емечикът вече беше почти готов за прибиране, все пак не навсякъде в областта все още има готовност за начало на жътвата.


С традиционен ритуал старт на жътвата в Коиловци дадоха ден след като комбайните вече бяха влеззли в ечемичените ниви. Кооперацията стопанисва 22 300 декара земя. Културите, които сега трябва да приберат от полето, са 1 100 декара с ечемик, 9 500 дка с пшеница, 1 100 дка с рапица, 130 дка овес и 80 дка репко.


В Коиловци имаха нагласа да жънат тази седмица. Огледите на нивите, обаче, показали, че организацията трябва да е по-спешна от предвиденото. Причината - дъждът от миналата седмица бил киселинен, а жежкото слънце през последните дни буквално прегорило класовете. Така че реално жътвата на ечемика в Коиловци тази година започна преди ритуалното начало на кампанията.


С Емил Илиев, председател на кооперацията, коментираме дали това скоростно прибиране на зърното ще се отрази на качеството. "Качествените показатели имат значение когато става въпрос за продажба на ечемика на пивоварните заводи, защото гогава се мери хектолитрово число. Ние нямаме намерения да продаваме на пивоварните заводи. Но по вида на зърното мога да кажа, че явно тази година ще остане по-дребно. И причината е пак в това, че той не узря, а прегоря. Така че ще е логично ечемикът да е с по-ниски показатели от показателите, които изискват пивоварните заводи. Ние нямаме проблеми, защото ечемикът при нас се ползва основно за фураж", коментира г-н Илиев.


Земеделецът казва, че до дни вероятно ще почне прибирането и на хлебното зърно. Особено, ако промяна във времето няма. Обикновено в Коиловци прибирането на пшеницата започва в края на юни и продължава през целия месец юли. "Тази година не можем да чакаме. Само за 3-4 дни по-ранните посеви и тези, които са на карбонатен чернозем буквално си смениха цвета. Така че трябва да бързаме, за да не прегори и хлебното зърно. Но това веднага ни навежда на мисълта, че реколтата може да е с по-лоши показатели и да няма хектолитровото тегло на нормално узряла пшеница", обяснява кооператорът.


Междувременно - пак по-рано от предвиденото - ще започне и прибирането на зимната маслодайна рапица. След жътвата на ечемика организацията на работа ще е нощна жътва на рапица и двента на хлебно зърно.


В нивите на кооперацията влязоха да жънат 6 комбайна, от които двата са нови, придобити по проект за модернизация на земеделските стопанства по Селската програма.