Рано тази сутрин започна третирането на земеделските площи срещу марокански скакалци в района на Петрич. Най- засегнати са районите около селата Генерал Тодоров и Марикостиново, както и села в района на Струмяни.

 

Нашествието от скакалци унищожи около 4000 декара в района. Една част са необработваеми площи, но повечето декари са засяти предимно със зеленчуци, като посевите вече са унищожени. Преди дни в Благоевград бе свикано спешно заседание, на което взеха участие представители на Растителна и на Гражданска защита. Специалистите се обединиха около мнението, че единствено с помощта на хеликоптер проблемът може да бъде решен.

 

Още в 6 часа тази сутрин хеликоптер започна разпръскването на препарат, който трябва да унищожи насекомите. Използва се синтетичен перитоид, който е съобразен с фазата на развитие на мароканския скакалец и има нокдаун ефект при скакалците средна ларвна възраст. Той не е опасен за останалите посеви, единствено може да окаже неблагоприятен ефект върхо пчелите. Пчеларите в района на Петрич, обаче са предупредени да защитят пчелните си семейства в периода на третирането. Средствата за третирането са държавни, като кметът на Петрич инженер Вельо Илиев е избрал фирмата- изпълнител- същата, която преди врме пръскаше земите в Кърджалийско.