Най-страшно след обилните дъждове е положението в община Крушари. За кратко паднаха големи количества дъжд, който не успя да попие. Водната стихия заля ниви, градини, села, коментира за Агри.бг Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

Комбайните влязоха в полетата с ечемик в Добруджа

Най-пострадали са селата Коритен, Александрия, Абрит, в които в момента се извършва спешна инспекция на нанесените от водната стихия щети. Най-силни са били дъждовете през почивните дни. В село Абрит за един час падат до 70 литра на кв.м. Валежите стават причина да се скъса язовирната стена между двата микроязовира край селото.

Кални води и земна маса се свличат към нивите, заливат зеленчукови градини и полета с полски култури. Пътищата остават под вода, нанесени са щети на къщи и обществени сгради. 

„Все още не могат да се направят огледи на последствията от обилните валежи, колко и какви култури са пострадали, тъй като няма достъп до нивите. В момента е невъзможно да се стигне до полетата, изчаква се оттичане на водата”, коментира още Радостина Жекова. 

Почти във всички населени места на Добричка област преди десетина дни бяха отслужени молебени за дъжд, за да се напои напуканата земя след дългите безводни месеци и да се спасят културите от високите температури. Стопаните принесоха в дар животни, правиха курбани и поискаха от небето дъжд, който пристигна в следващите дни под формата на потоп.

Поройните валежи спряха жътвата на ечемик в Крайморска Добруджа.

Земеделските стопани от общините Шабла, Каварна и Балчик започнаха да прибират реколтата от ечемик. „В нормална година жънем по 550-600 кг/дка, сега едва по 150 кг/дка. Това са последствията от тежката и продължителна суша”, допълни производителката. 

Според нея жътвата на пшеница предстои да стартира всеки момент. Още в първите дни на юни зърнокомбайните ще влязат в полетата в крайморските общини. „За съжаление, много от пшеничните посеви вече са разорани. Жестокото засушаване провали 80 % от зърнено-житните култури в Шабла, Каварна и Балчик", коментира още Жекова.