12 000 са събраните подписи в подкрепа на идеята за откриването на Висше аграрно бизнес училище в Добрич . Кампанията започна на 26 март от инициативен комитет от 11 души.

 

 

Елена Юрченко от инициативния комитет вчера се срещна с областния управител Желязко Желязков, за да иска личната му подкрепа и съдействие за разкриването на ВУЗ-а. Пред него бяха представени резултатите от подписката, която вече е изпратена на министър-председателя Бойко Борисов. О ткриването на ВУЗ-а е особено важно и е в унисон с европейските политики за регионите, целящи основно намаляване на регионалните различия. Добричка област се обезлюдява, а селското стопанство, което е основен отрасъл за региона, изостава от европейските стандарти за модерно и устойчиво земеделие, посочват от 11-членния инициативен комитет.

 

 

Предлаганите за обучение специалности във Висшето аграрнобизнес училище са «Агропроизводство», «Агропредприемачество» и «Агротуризъм».

 

Проектът за откриване на ВУЗ-а бе внесен в Националната агенция за оценяване и акредитация през юли 2005 г. и получи висока оценка. Все още обаче се очаква придвижването му към Министерския съвет и Народното събрание.