Въпреки че зимното време се завърна през последните дни, а агрометеоролозите предупреждаваха, че това ще забави сеитбата на слънчогледа в Южна България извън оптималните ѝ срокове, редица производители в Бургаско вече засяха маслодайната култура в нивите си.

Пшеницата измръзна на много места в Южна България

Тези площи обаче са с песъчливи почви, не са чернозем, подчерта пред Агри.БГ Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ в района на Карнобат и Камено. 

„При нас сме засявали слънчогледа и на 1-ви март дори. Всяка година е различно. По принцип за него е важно да има подходяща температура на почвата. Ние имаме такава, но температурата на въздуха е проблем и то вечер, когато падат много стойностите. Това няма да унищожи слънчогледа, но много ще го забави, обяснява потомственият зърнопроизводител.

По думите му често се случва слънчоглед, който е засят по-късно, но в трайно по-топло време, да настигне мартенския, като посочва примери от личната си практика. Вярно е, че по-ранното засяване води до по-ранно развитие, повече влага се използва, стига обаче да се прецени правилно риска от студ. 

Трябва да се гледа дългосрочната прогноза и да има трайно затопляне. Всеки сам си преценява, заключи Проданов и сподели, че той лично ще сее слънчогледа след 25 март. Не мисли, че има опасност за слънчогледите на колегите му, които вече са в земята.

Когато слънчогледът е на котиледони, на първата двойка, която не е същинската, до минус 3-4 градуса няма проблем да издържи. Когато направи същинската двойка листа, тогава става опасно, но за да стигне до тази фаза му трябват поне десет дни хубаво слънчево време, пък то задържи ли се толкова време топлото, после не се очакват студове“, обясни браншовият представител.

Другото, свързано със слънчогледа в Бургаско, е, че тази година той със сигурност ще е повече по думите на Проданов.

Илия Проданов: Редица проблемни рапични площи се очаква да бъдат преобразувани в слънчогледови.

„Със сигурност стопаните тази година ще сеят повече слънчоглед, предвид изкупните цени от изминалата кампания. Есента беше тежка за производителите на рапица, въпреки че аз нямам проблем в площите, много колеги развалят и това всичко ще бъде засято със слънчоглед, каза още Илия Проданов.