Наближава времето за сеитба на пролетниците. На зърнените полета в момента стопаните обработват и наторяват почвите. Предвид миналогодишната климатична ситуация решенията тази година са съпроводени с много въпросителни.

НИМХ: Опасни температури за бадемите, кайсиите и прасковите

От Националния метеорологичен институт (НИМХ) съобщиха, че през следващата седмица условията за сезонните почвообработки и сеитбата на ранните и средноранни пролетни култури няма да са особено добри. Агрометеоролозите предупредиха за колебливо време, което може да доведе до пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в Южна България, които започват в средата на март. 

От една страна в момента почвата има висока влажност и би било добре слънчогледът да се засее в такъв момент, за да има шанса и времето да черпи от влагата и да се развива, разказва Лиляна Цокова, управител на Земеделска коооперация „Надежда-95“ в пазарджишкото село Огняново. От друга страна, самата тя споделя, че не би рискувала и по принцип сее пролетната култура по-късно.

"Една година насяхме над 2000 дка по-рано точно с тази цел, но после всичко пресяхме, защото заваля сняг. Особено ако снегът е тежък и почвата отгоре хване кора, слънчогледът не може да пробие, да поникне“, споделя опит дългогодишната зърнопроизводителка.

Друга опасност, която пречи на решението за по-ранно засяване, е възможността температурите да се понижат рязко и за продължително време, от което новозасятата култура също ще пострада. При перфектна климатична обстановка обаче сега засетият слънчоглед ще се развие добре до май и през юни дори и отново да има суша, той няма да е толкова уязвим.

Чувам, че в полето някои хора вече сеят слънчогледа, споделя и зърнопроизводителят от Панагюрско Иван Колибанеков и добавя: „Но това са много малки изключения. Ние ще изчакаме, малко по-високо е при нас, но до две седмици ще го засеем. Подготвяме се в момента, торим, култивираме.“

По-големите и предвидливи земеделци може би са се снабдили по-ранно с нужните торове, но към настоящия момент се оказа, че в страната ни има сериозен дефицит на амониев нитрат и комбинирани торове. Стопаните, които искат да се снабдят сега с нужните за пролетното подхранване торове, остават неприятно изненадани не само от високите им цени, но и от липсата им изобщо в търговската верига.

Така преди да е започнала, се очертава една предизвикателна пролетна кампания. Надяваме се, че природата поне ще бъде милостива към стопаните тази година.

Споделете в коментарите с Агри.БГ: Кога вие планирате да сеете слънчогледа тази година и в кой район се намирате? Срещате ли някакви трудности и какви са те?