Селското стопанство на страната ни, макар и традиционен, в момента не е един от силните сектори на българската икономика. До колко умишлено, до колко от безхаберие, доколко от непрофесионализъм старото държавно ръководство на сектора  през последните години не работеше ефективно за подобряване на земеделието и животновъдството на България. Това не е всичко – ексуправляващите не само не работиха „за”, те като че ли работиха „срещу” създаването на силно и стабилно селско стопанство. Положителното е, че това ръководство вече е в историята. А българските фермери избраха промяната в търсене на своето съществуване. Нов лъч на надежда, както самите те признават, виждат в новото ръководство на страната ни и по-конкретно в новите управници на Земеделското министерство.

А новото ръководство на МЗХ стартира добре. Започнаха срещите им с различните асоциации и браншови ораганизации, срещат се с фермерите, запознават се с проблемите, които никак не са малко, запознават се и с техните очаквания...

Фермер.БГ се запозна с Недялка Вълканова, която със семейството си обработва средно голямо стопанство в харманлийските села Изворово и Черепово. Там те отглеждат пшеница и слънчоглед. Подобно на много други региони в страната и тук през тази година сушата е довела до много ниски добиви на житото. „Въпреки торенето, пръскането за листно подхранване и всички останали обработки, стигнахме до среден добив от едва 250 кг от дка”, разказа Недялка. Изкупната цена на житото в региона също е много ниска – под 20 ст/кг. Именно заради това производителите все още не продават. „Имаме изградена база и се опитваме до колкото е възможно да запазим зърното докато се повишат цените”, обясни  още Недялка. Оттук произлиза и едно от основните искания на всички зърнопроизводители – а именно при преразглеждане на бюджета за 2009 г. да бъдат запазени националните доплащания към директните плащания, които са изключително необходими за покриване на загубите.

Семейството на Недялка Вълканова, подобно на много други фермери в цялата страна, изплаща и голям кредит на банка, средствата, от който са вложени в закупуването на селскостопанска техника. Производителите имат спечелен проект по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от ПРСР 2007-2013. Успешно са преминали и всички проверки. Проектът е за закупуването на трактор, плуг и брана за стопанството. Сега Недялка и съпругът и чакат да получат и самото финансиране за новите машини. Уви обаче, точен отговор и яснота от институциите кога ще се случи това, все още няма. „Не кандидатствахме за междинно плащане по проекта, обяснява Недялка. Имахме право на това, но просто не успяхме да се подготвим толкова бързо и все още не сме получили нищо. Чакаме, а сроковете не винаги се спазват”.

Въпреки дългото забавяне на плащането на проекта, Недялка и семейството и, се надяват, че положението в сектора ще се подобри. Те отново ще кандидатстват с проекти по ПРСР. Очакванията им към новите управляващи в това отношение са процедурите по кандидатстването с проекти да бъдат улеснени, а разглеждането, одобряването и изплащането на проектите да се извършва по-динамично и в определените срокове.

Ще се оправдае ли оптимизмът на тези, както и на всички останали земеделци зависи единствено и само от управляващите. Така че: „Уважаеми управници, вие сте на ход...”

на снимката: Недялка Вълканова

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!