Реколтата от зимна пшеница в САЩ е изправена пред ключова фаза от своето развитие на фона на исторически лошите условия. Наред с това обаче културата е изправена пред ключово изпитание заради сушата. Това предупредиха двама от ключовите анализатори на Департамента по земеделие на САЩ (USDA), предаде AgriCensus.com.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?


По думите на Сет Майер и д-р Марк Йекановски от USDA условията са толкова лоши, че някогашните перспективи за високи добиви вече не са толкова оптимистични.


„При подобни лоши метеорологични условия през есента, ако имате добра снежна покривка или влага, реколтата ще се върне“, каза Йекановски по време на конференцията Global Grain в Женева, но предвид мащабът на щетите е напълно възможно влагата да не е достатъчна.


Обикновено анализът на текущите насаждения със зимна пшеница не достига критичен етап до началото на новата календарна година, но USDA в момента поддържа лоши оценки за 32% от общото засетите площи с пшеница.


От своя страна Сет Майер призна, че оценките, които се основават на проучвания на фермери, могат да бъдат субективни, но предупреди, че ситуацията е почти непоправима.


Докладът на USDA за световните оценки в търсенето и предлагането в земеделието


Въпреки че USDA тепърва ще актуализира сериозно предстоящите перспективи за зимната пшеница, Йекановски се позова на оценките за производството на културата в Аржентина и Австралия.


Тъй като жътвата е почти в ход в Южното полукълбо, перспективите за аржентинската пшеница бяха намалени поради постоянните сухи условия, докато производството в Австралия нарасна на фона на обилните дъждове.


„Очакваме доста голяма реколта в Австралия“, каза Йекановски.


От актуализацията си в доклада през ноември USDA очаква през 2022/23 маркетингова година австралийското производство на пшеница да достигне общо 34,5 милиона тона. Това ще бъде второто най-голямо производство в историята, ако прогнозите се сбъднат.


За Аржентина перспективите за производство на пшеница в страната бяха намалени до 15,5 милиона тона, което е с 2 милиона тона по-малко от данните от миналия месец.


И накрая, USDA към  момента прогнозира производство на пшеница в САЩ за 2022/23 г. на 43,5 милиона тона.