Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) намери остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона турски домати.

Отговор от БАБХ: Мобилните инсинератори са под контрол

Цялото количество е възбранено, не е допуснато до търговските обекти у нас и е насочено за унищожаване. 
    
Пробата за лабораторно изпитване е взета на граничен пункт „Капитан Андреево”. Акцията е във връзка със засиления контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци, които се проверяват за остатъчни вещества от пестициди. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Междувременно БАБХ засили и проверките заради наближаващите Великден и Гергьовден. От 6 април до 8 май стриктно се контролират производството и търговията на храни, като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, дори на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното им етикетиране и маркировка. 

В търговията с трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравна маркировка – син цвят за произход България и червен цвят за произход, различен от българския. Ще се внимава също дали търговците дават на видно място информация за страната на произход на месото. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?

Месопроизводители минават на онлайн търговия

Във вирусни времена: БАБХ с указания за работа в стопанствата