Украйна, Русия и Казахстан може да създадат съвместен Съюз по зърното в рамките на следващите шест месеца. Това обяви министър председателят на Украйна Микола Азаров на съвместна пресконференция с руския премиер Дмитрий Медведев през миналата седмица, предаде Интерфакс Украйна.

По-рано Азаров обяви, че Украйна и Русия са планирали подписването на споразумение за създаване на Съюз по зърното. Казахстан може да стане третата страна на обединението, чиято цел ще бъде координиране на експортната търговия със зърно на международните пазари.

Въпросът за създаване на Съюз на трите страни от Черноморския басейн (Украйна, Русия и Казахстан) бе поставен за пръв път на Първия световен форум по зърното в Санкт Петербург през юни 2009 година. Необходимостта за създаването му е фактът, че заради конкуренцията помежду си при износа през Черно море всяка страна губи по около 10 долара от тон. Понякога цифрата достига дори до 20 долара на тон зърно.

Експортният потенциал на Русия, Украйна и Казахстан се оценява на 70 милиона тона.

В миналото страните са обсъждали тази идея много пъти, но реални стъпки са предприети едва през тази година.© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!