Асоциацията на свиневъдите в Украйна (АСУ) се обърна към председателя на Държавната агенция за въпросите по безопасността на хранителните продукти и защитата на потребителите Владимир Лапа с молба да бъдат преразгледани условията на търговските отношения със страните от ЕС, пише изданието АгроПортал.

Спад на производството на свинско месо в Германия

Членовете на асоциацията са обезпокоени от положителната динамика на разпространение на вируса африканска чума по свинете (АЧС) в ЕС, откъдето Украйна внася значителен дял от продукцията си от свинско месо, се казва в официалното съобщение до държавната агенция.

Става дума конкретно за доставките на термично необработени продукти от свинско месо от страни, в които вече е установена зараза с АЧС. А целта е да се избегне бъдещо разпространение на вируса чрез заразена продукция и влошаване на епизоотичната ситуация.

По данни на АСУ от началото на година огнища на АЧС са регистрирани в 6 страни от ЕС - в Белгия (98 случая), България (4 случая), Латвия (621 случая), Полша (2105 случая), Румъния (1222 случая) и Унгария (57 случая).