Прословутата нотификация за възстановяване на част от акциза върху горивата за земеделски нужди отново е удобен инструмент за потушаване на фермерските бунтове от страна на земеделското министерство. Този път ръководството на МЗХ се опитва да укроти животновъдите като съобщи, че в нотификацията - "пратена до Брюксел" са включени и те, само че нотификацията законово не съществува.

Дословно, зам.-министъра с ресор животновъдство Цветан Димитров е казал: "Животновъдите, които ползват техника за обработка и поддържането на пасища и ливади, ще могат да си връщат акциза за горивата. В предложението за нотифициране на помощта до Европейската комисия са включени и животновъдите за първи път, а не само зърнопроизводителите", цитиран пресцентъра си.

Припомняме, че протестите на зърнопроизводителите бяха пресечени през Ноември на миналата година, когато министър Найденов прие представители браншовата им организация и двете страни се разбраха по отношение на проблема с възстановяването на акциза върху горивата, които се използват в земеделието. Месец след това земеделското ведомство беше готово с текста на документа, който трябва да измоли от ЕК разрешение за държавна помощ.

Разследване на Фермер.БГ обаче откри, че нотификацията е изпратена първо за одобрение в Министерство на финансите, където е и до ден днешен. Важният документ не е напускал границите на България, потвърждават икономистите на министър Дянков. Почти сигурно е, че така предложената държавна помощ няма да бъде одобрена от експертите, тъй като е спорна и предразполага към механизъм за злоупотреба от страна на земеделските производители при декларирането на използваните количества. Така или иначе вече повече от два месеца документът циркулира в кабинетите на МФ, но по всяка вероятност ще се наложи експертите от МЗХ да мислят върху нов вариант на нотификацията. Едва тогава предложението може да бъде изпратено до ЕК за одобрения, която от своя страна е длъжна да се произнесе по въпроса най-късно  шест месеца след постъпването на искането.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!