Регионален съвет за сътрудничество на национални организации на земеделските производители беше окончателно учреден на 14 февруари по инициатива на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Националната федерация на земеделските производители в Румъния (NFPAR) и Федерацията на фермерите в Република Македония (FFRM). Според учредителния протокол, Съветът има за цел да представлява интересите на земеделските производители. 

Участието в Съвета за сътрудничество е отворено за всички национални организации на земеделски производители, се посочва още в учредителния протокол. Според него Съветът изразява колективната позиция на страните участнички по въпроси от общ интерес за земеделските производители от съответните държави. Обобщената колективна позиция се представя пред институциите на Европейския съюз и европейските професионални организации.

Очаква се Съветът да заседава не по-малко от два пъти годишно или при необходимост, като страната домакин се определя на ротационен принцип.

Целия протокол за учредяване на Регионален съвет за сътрудничество можете да изтеглите от TУК, както и от download центъра на Фермер.БГ

Още по темата:

Меморандум за партньорство ще подпише АЗПБ с румънски, македонски, сръбски и гръцки фермерски организации