15 обучителни посещения на места с успешен пример за устойчиво развитие са реализирани по международния проект Be Natur на Природен парк „Странджа", предаде Дарик. Ученици от Бургас, Царево, Айтос и Ахтопол са се запознали с мрежата от хлебни къщи в Габрово, със спасителния център за сухоземни костенурки в с. Баня, с биодинамичната ферма в с. Бачково, с пермакултурна градина на Димитър Русков в с. Синеморец, с работилница за обработка и естествено багрене на вълна в с. Звездец, със сдружението в с. Бръшлян, което развива успешно селски туризъм или така наречения туризъм на гостоприемството.


[news]

В рамките на Be Natur са изготвени също планове за опазване на блатни костенурки, крайбрежни щъркели и дюните. Напредъкът по проекта обобщи Иван Камбуров- ръководител на проекта.

„Незаконното ваканционно селище на територията на Парк „Странджа" беше разрушено, но в дирекцията на месец пристигат по 3-4 инвестиционни проекта за съгласуване, натискът за застрояването на крайбрежието е голям, посочи директорът на парка Стефан Златаров. Той обобщи и други проблеми на парка, които са свързани най-вече с демографската катастрофа. „Наблюдава се едно тотално обезлюдяване, което влияе и на биологичното разнообразие. Друг проблем се явява стопанисването на горите, които съставляват 80% от площта на парка, и са основният крепител на биологичното разнообразие . Към тях има най-голямо желание за изсичане заради по-добрите им качества", каза Златаров. Не на последно място ,като проблем, беше посочен и липсата на План за управление на ПП "Странджа", който се бави вече 10 години.

Международният проект за опазване на биоразнообразието Be Natur се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа". Целите на проекта в България са свързани с дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина, включително прилежащите 10% от българското Черноморското крайбрежие.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!