Учените от пловдивския институт по зеленчукови култури "Марица" създадоха по естествен път кафеви чушки с повишено съдържание на витамин С и други, с което обявяват, че редовната консумация намалява риска от рак. Понеже цветът им е кафяв, чушките носят широкото название  - "шоколадови" и е отнела 14 години от живота на учените в Пловдив. Добрата новина е, че изцяло нашенския зеленчук вече има европейски сертификат за производство. 

 
От шоколадовите чушки може да се добиват до 2 тона и половина от декар или това е с 50 % повече от стандартните сортове, които се отглеждат до този момент в България. От кафявите на цвят чушки ще се произвежда червен пипер.
 
Предимството на този сорт е, че произведена вече пудрата може да издържи по-дълго време и след няколко месеца като се съхранява при складови условия.Плодовете на пипера съдържат така наречените поливитаминни концентрати, витамин С, фолиева киселина, витамини от групата на Б комплекс, провитамин. Така че колкото може повече чушки, човек трябва да яде в каквато и да е форма.