Последните валежи донесоха така дългоочакваната влага в Добричка област. Дъждовете са необходими, за да могат земеделските стопани да извършат качествено предсеитбената подготовка на почвата. Продължителното засушаване, особено в общините до румънската граница, застрашаваше есенната кампания.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

„Към момента след падналите валежи има влага в почвата. Може да не е в голяма дълбочина, но е добра за подготовка на площите за сеитба“, обобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.  Оптималните срокове за Североизточна България са от 1 до 25 октомври.

Проф. Иван Киряков: Желателно е да се съобразява сеитбената норма при българската селекция от пшеница на 550 от кълняеми семена на кв.м. След 25 октомври може да се завиши на 600 кълняеми семена. 

Важно е още при поникване да се наблюдават посевите с пшеница за житните мухи. В момента условията и най-вече температурата са подходящи за развитието на неприятеля. Все още има неизорани стърнища, има самосевки и пшеничните полета, разположени в съседство, са застрашени. Затова обследването за налричие на неприятеля е належащо. При установяване на праг на икономическа вредност веднага трябва да влязат и да третират посевите, съветва още професорът. 

Обичайно в Добруджа през есента се сеят около 1 200 000 - 1 300 000 дка със зърнено-житни култури. През това лято стопаните прибраха средно по 648 кг/дка зърно от пшеница.