Тютюнопроизводителите отново са недоволни, въпреки осигурените им 116 млн. лв., което е и максималният размер държавна помощ, разрешен от  Европейската комисия. Те заплашват с гладна стачка, ако не им бъдат изплатени 170 млн. лв.

На брифинг в Народното събрание по този повод Министър Мирослав Найденов заяви, че не могат да бъдат осигурени 170 млн. лв., защото това е в разрез с максималната разрешена помощ от Европейската комисия. Министърът призова тютюнопроизводителите да не се поддават на политически провокации.

Председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева каза, че исканията за 170 млн. лв. са категорично неоснователни. „Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно да осигури максималния размер на плащанията на тютюнопроизводителите, а той е 116 млн. лв.

-

В момент, в който ние очаквахме обществена подкрепа, включително и на опозицията, ние получаваме заплахи за гладни стачки, което е неоснователно. Освен това не получихме подкрепа и за изменението на бюджета в тази му част за осигуряване на 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите", коментира тя. Вчера беше разглеждан на заседанието на комисията по земеделие и гори и беше подкрепен само от представителите на ГЕРБ, независими и на „Атака”.

 

Припомняме, че Правителството се договори с тютюнопроизводителите през пролетта за стойността на държавната помощ и въпреки, че такава не беше предвидена, МЗХ убеди Европейската комисия да се допусне изплащане на тези помощ, без да има санкция за държавата. В момента правителството преговоря през следващата година, тютюнопроизводителите също да бъдат подпомагани с европейски субсидии.  Въпреки това тютюнопроизводителите отново се държат като малкото, разглезено дете, което е свикнало да получава каквото си пожелае и отново излизат с искане за повече пари.

 

Нито милионите, които се похарчиха уж за преориентация към алтернативна заетост на тютюнопроизводителите, нито държавните помощи, които всяко година се увеличават, с което трудно могат да се похвалят другите браншове в селското стопанство, не стимулира този сектор да се преструктурира. Тютюнопроизводителите отново лежат на оправданието с препитанието и това, че няма какво друго какво да се прави в тези райони, което си е чиста спекулация, защото всеки занимаващ се с земеделие, знае че това не е така и алтернатива винаги има, стига да искаш промяна.