Все още не е започнала изкупната кампания на тютюна в неделинското село Средец, заяви кметът на селото Съби Хаджиев, цитиран от радио „Фокус“. По думите на Хаджиев, тютюнопроизводителите са притеснени от този факт, защото наближават празници, а хората нямат средства, с които да се почувстват празнично и на които разчитат за целогодишния си труд.

 

Хаджиев отбеляза, че за първи път от много години насам се случва да има толкова голяма закъснение в изкупната кампания. През последните години тя е започвала на 1 ноември. Според кмета на село Средец, причината за това е, че цигарените фабрики поставят ултиматуми на фирмите да изкупуват тютюна на по-ниски цени, а така ще се стигне до унищожаване на производството.

 

„Не се цени българския земеделец, който с честен труд си изкарва парите”, каза Съби Хаджиев и посочи, че кметовете в региона са единодушни, че трябва да има баланс и Министерството на земеделието (МЗХ) трябва да се намеси, тъй като то дава разрешителни и лицензи на тези фирми и е нужно да подкрепи местните производители и да защитава интересите на родното земеделие.

 

Производителите в селото имат готовност да продават, но ако фирмите не дойдат и тази седмица, ще предприемат стачки, подчерта кметът и добави, че той е солидарен с тях, защото вижда, че това е основния поминък на селото. Реколтата тази година в селото е слаба - около 70-100 кг тютюн от декар, а хората искат поне да си покрият разходите по производството.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!