Заради доброто качество на тютюна тази година фирмите - изкупвачи са готови да дадат по 7-8 лева за килограм продукция. Техни представители вече са обиколили повечето населени места в Пиринския край и са се уверили, че реколтата е много добра. В симитлийското село Долно Осеново, където живеят 1600 души, са идвали наскоро специалисти на две фирми. В селището почти няма фамилия, която да не разчита на „зеленото злато" за препитанието си.

 

„Увериха ни, че средната цена ще е между 7 и 8 лева, което е с 1-1,50 лева повече в сравнение с миналата година, тогава ни платиха по 6,50 лева за килограм. Само дано не ни подведат. Но местните хора са категорични, че няма да продават тютюн на цена под 7 лева за килограм", заяви кметът на селището Бисер Сегменов.

 

Той се похвали, че от 1 декар добивите са над 150 килограма. Произведени са близо 200 тона тютюн, а през 2012 г. предали едва 80 тона, тъй като сушата съсипала продукцията. Производителите чакат офертите на всички фирми, за да решат на кого да продадат тютюна си.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!