Относно предстояща изкупна кампания на тютюн реколта 2017 от четирите сортови групи в България, членовете на управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) докладваха, че по-голямата част от търговските оператори вече са раздали амбалаж в общините с тютюнопроизводство, в които имат предварително сключени договори със стопаните. Стартирано е изкупуването на едролистна сорт „Бърлей“ в Североизточна България, съобщиха от асоциацията. 
 
 
Реализирани са и количества от втория едролистен тютюн в страната –„Виржиния“. И трите търговски дружества с основен интерес към ориенталските дребнолистни тютюни „Басми“ и „Каба Кулак“ са в готовност за изкупуване на суровината, като техни експерти инспектират количествата на заготовка в районите на производство, допълниха от асоциацията. 
 
НАТ-2010 ще участва в 32-то годишно общо събрание (AGM) на Международната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) в Литохоро Пиерия, Гърция, което ще се проведе на 16 и17 октомври 2017г. 
 
Българската браншова организация е единствен редовен член от Европейския съюз (ЕС) в ITGA, в която членуват още Аржентина, Бразилия, САЩ, Китай, Индия, Индонезия, Филипини, Малави, Зимбабве, Замбия и много други. 
 
В рамките на AGM ще се проведе и форум на ориенталските тютюни на страните производителки от Балканския регион: България, Македония, Гърция и Турция.
 
УС на НАТ-2010 взе решение за отбелязване на 28-и октомври – Световен ден на тютюнопроизводителите в град Шумен. По случай празника, асоциацията ще организира традиционните информационни семинари по общини, на които всяка година среща си дават производители, преработватели, експерти и наука. 
 
 
Графикът ще бъде допълнително публикуван на сайта и във Фейсбук страницата на НАТ-2010 и разпространен чрез медиите и общинските структури по места. Дебатирани бяха точките ПНПТ – кампания 2017 (бюджет 2018) и бъдеща ОСП на ЕС след 2020 г.
 
В точка „Организационни“, УС на НАТ-2010 разгледа доброволно подадено заявление от  Фикрет Емин Бекир и уважи молбата му за освобождаване от длъжността зам.-председател, както и отписването му от всички регистри, свързани с асоциацията. Решението за неговото отстраняване бе взето и с оглед на пълната му незаинтересованост за дейността на асоциацията, действия уронващи авторитета и доброто име на асоциацията, а също така и създаване на пречки за постигане целите на асоциацията.