В рамките на 10-ото издание на Фестивала на мановия мед в Царево от 12 до 14 август се проведе семинар, който събра пчелари от Царево и колегите им от Пинар Хисар, Турция. Срещата е част от дейностите по проект " Обучение в производството на мед ", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция, информират от пресцентъра на общината.
Дните на семинара преминаха в обмяна на опит, лекции и дискусии. В рамките на семинара лекции изнесе Димо Димов, председател на Сдружение за биологично пчеларство и Манол Тодоров, председател на сдружението на пчеларите в Царево. Лекциите бяха на тема: „Странджански манов мед”, „Органично пчеларство”, „Пчеларството в България и региона на Странджа” и „Усвояване на еврофондовете”. Гостите от Турция разгледаха базара за пчелни продукти, изложени на павилионите, изработени в рамките на проекта.

 


Във втория ден беше организирано посещение на пчеларска ферма и цех за производство на мед в района на Царево. Турските пчелари разгледаха пчелин с 8-рамкови многокорпусни кошери, изграден със средства по националната програма по пчеларство в село Фазаново. В Царево се запознаха с производството на мед на пчеларска ферма „Мана”, където разгледаха техника за центрофугиране на мед и сушилня за прашец.

 


По проекта ще бъде издаден справочник, в който ще са включени лекциите от двата семинара, информация за сдруженията на пчеларите и информация за пчеларството в двата региона.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!