Анализът на цените на едро на храните през седмицата преди Коледа показва, че пазарът остава спокоен, без драстични отклонения нагоре. Наблюденията от предходни години показва, че търговията непосредствено преди празниците се активира и цените на някои стоки, най-вече на плодовете и зеленчуците се повишават. Тази тенденция е по-силно изразена при търговията на дребно, гласят данните на Държавната комисия по стоковите борси  и тържищата (ДКСБТ). 
 
 
Седмичните колебания при цените на по-голяма част от основните хранителни стоки са в диапазона ±1-2%. Леко повишение с 2.5% има при брашното. През втората половина на седмицата се наблюдава слаба тенденция на поскъпване при яйцата от 5.3% (1 ст./бр.). 
Цените на млечните произведения остават сравнително стабилни, с незначителни седмични колебания от ±1-2%. Леко повишение на цената на седмична база от 3-4% има при прясното мляко, а цената на маслото бележи слаб спад от 1.5-2.5%.
Цените на месните произведения се движат около нивата от предходната седмица.
 
 
При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават разнопосочни тенденции.
От наблюдаваните плодове леко поскъпване на седмична база има при грейпфрутите (3.5%). Цената на ябълките бележи по-значителен ръст, като поскъпването при тях спрямо предходната седмица е 11-15%.
 
Цените на останалите цитрусови плодове бележат спад в диапазона 2 – 5%, а цените на лимоните и кивито остават на нивата от предходната седмица.
 
При движението на цените на зеленчуците през изтеклата седмица се наблюдават нормалните за зимния сезон тенденции.
Покачване на цената  на седмична база има при доматите, което е по-силно изразено при доматите от внос (5-10%).
 
Вносните краставици също поскъпват с около 5-7%. Цените на зелената салата и морковите се покачват с около 10%, а зелето и репите поевтинят в диапазона 5-15%.
 
 
Движението на индекса на тържищните цени запазва възходящия си тренд от последните два месеца, без да се наблюдава рязък скок през дните пред Коледните празници.
В края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.409 пункта, като повишението му на седмична база е 0,8%.