Отчита се раздвижване на имотния пазар в Северна България, като сега интересът е не толкова към жилища, а към земеделски парце. Освен това агенциите за недвижими имоти консултират купувачите и ги съветват, че по добрата инвестиция е в земя с думите, че само тя вече не се произвежда.

Районът на Свищов е на шесто място по ръст на сделките за първото тримесечие на годината в национален мащаб. Там пък наскоро беше сключена впечатляваща сделка. Беше обявен търг за отдаване на земи под наем от Държавния поземлен фонд, а местен бизнесмен предложи сензационните 310 лв. на декар.

През пролетта на миналата година в крайдунавската община са били сключени 190 сделки за продажба на ниви, а тази пролет изповяданите сделки със земеделска земя  вече са 390.

Като цяло средните цени остават между 250 и 300 лв. за декар. По-големите парцели струват повече, а вече в зависимост от категорията на земята и нейната плодовитост стойностите с епокачват неимоверно.
 
Търсенето е основно от арендатори, които са склонни да плащат и малко по-висока цена, за да окрупнят парцелите си. Засилен интерес проявяват и инвестиционните фондове. Сделките са само с обработваема земя. Няма спекулативни продажби заради това, че в районите ще минават трасетата на магистрала “Хемус” или на газопровода “Набуко”, коментираха от “Земеделски фонд”.