Цените на свинското месо на френския пазар през април се понижиха с 30%, сравнено със същия период през 2017 г. и се оказаха на ниво 2008-2009 г., съобщава meatinfo.ru.

ЕС: АЧС създава проблеми в търговията с Япония

Началото на април тази година бе ознаменувано с това, че средната цена на прасенцата стигна ниво 25,44 евро, сравнено с 36,91 евро за същия период миналата година. Средната цена на свинете с тегло 25 кг бе 1,64 евро/кг, сравнено с 2,32 евро/кг за аналогичния период миналата година.

Цените на свинете на пазара също паднаха – до 1,19 евро/кг.

Ако сравним средната цена за април 2018 г. със средната цена, фиксирана през последните 10 години, ще установим, че днешната цена значително се е понижила, отбелязва Филип Малетруа, директор на Genesus Inc.

Това категорично усложнява положението на свиневъдите във Франция. Ситуацията надали ще се подобри, дори ако т.нар. сезон на барбекюто да доведе до известно увеличаване на търсенето на вътрешния пазар.

Освен това налице са и други проблеми. Местният сектор страда от липса на работна ръка.

Свиневъдите във Франция работят по един и същи стар модел на „семейното предприятие“, който не съответства на очакванията на съвременното поколение.

В рамките на много години типичното свиневъдство във Франция е било основано на модела семеен бизнес, където мъжът, жената и (или) родителите са въвлечени в бизнеса и никой не е броил часовете работа. Днес този модел продължава да съществува, но поголовието от свине расте. Поради това е необходимо да се прилагат методи на управление за средни по размер свиневъдни стопанства, казва експертът от Genesus.