С 53.3% е по-ниска цената на слънчоглед у нас спрямо същия период на миналата година. През май 2022 г. за тон от маслодайната култура търговците са плащали по 1570 лева, а миналата сряда цената е била 733 лв./т.

Голямата реколта и удълженото споразумение притискат цените на зърното

Това става ясно от данните, публикувани от аграрното министерство в четвъртък. 

Няма основна земеделска култура, при която да е отчетен ръст в цените, сочи статистиката. При хлебната пшеница намалението на годишна база е 42.6% - от 721 лв./т цената пада на 414 лв./т. С почти 2% е поевтиняването на житото на седмична база.

С 44.8% спад има при фуражната пшеница, а при царевицата намалението в цената е 33.4% в рамките на една година. 
Всички цени са без ДДС. 

Слаб износ през Варна, никакъв през Бургас

От началото на пазарната 2022/23 година до 21 май 2023 г. през „Пристанище Варна“ са изнесени общо 950,6 хил. т пшеница, като 27,5 хил. т са експортирани през последната седмица. Този обем обаче е с 27,3% по-малко на годишна база. Експортът на ечемик през порта остава в застой, отбелязвайки спад от 58,9% спрямо година по-рано, коментират от Министерството на земеделието.

При отчетени 49,6 хил. тона за периода 14 - 21 май 2023 г., изоставането на общия експорт на царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на настоящия пазарен сезон до момента се свива до 39,7% на годишна база. За поредна седмица през пристанището не са преминавали товари със слънчоглед за износ.

През порт Бургас досега не е изнесен нито килограм от основните зърнени и маслодайни култури. 

Цените отразяват пазарната ситуация у нас, която се определя от пренасищането с вносни земеделски стоки от Украйна. В момента има забрана за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но това не се отразява на пазара, споделиха земеделски стопани, които все още се надяват да намерят пазар за зърното, задръстило складовете им.