Удължаването на зърненото споразумение между Русия и Украйна, както и прогнозата за рекордни реколти от пшеница и царевица увеличиха натиска върху цените на зърното. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Фермерите трябва да са подготвени за низходяща тенденция, след като през този месец има нестабилно развитие на цените на зърното.

В ЕС реколтата от пшеница се очаква да бъде около 139 млн. тона, което означава увеличение с близо 5 млн. тона спрямо миналогодишната реколта. Основната причина за тази оптимистична прогноза са добрите валежи, които паднаха в повечето страни-членки, коментират от agrarheute. Увеличение се очаква при зърнените реколти на Китай и Индия, както и в Канада и Аржентина.

Прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) сочат намаление в производството на пшеница в Русия до 81,5 млн. тона. Като причини се посочват по-малка площ и по-ниски добиви в същото време.

Спад в производството на жито се прогнозира и за Украйна, където ще бъдат произведени 16,5 млн. тона. 

Понижението в котировките на основните зърнени контракти на световните стокови борсови пазари продължава, коментират от Софийската стокова борса. В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница е понижена със 7 долара до 252 долара/тон, тази във Франция свали 4 евро до 235 евро/тон. 
Спад регистрират за пшеницата и в Украйна, където цената е 3 долара надолу до 257 долара/тон, както и в Русия – минус 5 долара и 260 долара/тон. 

При царевицата поевтиняването е още по-сериозно. В САЩ цената пада със 17 долара до 252.00 долара/тон, във Франция има спад със 7,75 евро до 219,25 евро/тон, а в Русия отчитат минус 3 долара до 250 долара/тон.

Рапицата на Euronext, която поскъпна сериозно в последно време, сега се срина с 38,50 евро до ниво от 403,50 евро/тон.

Борсовата седмица у нас премина със слаба активност и търговията остана вяла като директна последица от продължаващата политическа криза и липса на правителство и стабилност, коментират експертите от ССБ. 

Продължава предлагането на пшеница на 730 лв./тон, почти двойно по-малко дават купувачите - 380.00 лв./тон. Царевицата се предлага на 440 – 460 лв./тон.