Цените на на прасковите са над средните за сезона, но реколтата е много слаба, разказва пред Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюз на Дунавските овощари.

Фермерска прогноза: Насажденията с круши ще се увеличават

Студената пролет премина в студено лято с големи аплитуди между дневни и нощни температури. Това поставя под голям стрес овощните култури и по думите на производителя те не се развиват добре, затова и добивите са значително по-слаби.

Николай Колев: „През юни имахме минимална температура 7 градуса, през юли беше 13 градуса. Това е ненормално за региона и невиждано от години. Тази година всички овощни видове са под голям стрес. При мен над 50% от крушата измръзна.

Когато има измръзнала реколта с големи загуби, каквато и да е цената, тя не може да ги компенсира.

А цената при актуалната в момента праскова динамично се променя по думите на овощаря, но като цяло е над средната за сезона.

С около 20 стотинки е ръстът на цената на прасковата спрямо средната за последните няколко години, коментира браншовият представител.

Николай Колев: "Има добър пазар и недостатъчна реколта. Румънците традиционно купуват от нашия район. Голяма час от продукцията ни отиваше и към Черноморието. Сега този пазар го губим. Лично аз съм продавал около 70% от прасковата и нектарината във Варна, а тази година не съм продал нищо там."

За да оползотвори и последното качество реколта, която не може да реализира на пресния пазар, Колев произвежда студенопресовани плодови сокове от ябълки и круши собствено производство. Изкупува също череши, вишни, арония, които преработва. По думите му печалбите от това също не са големи, защото пазарът се е пренаситил.

Николай Колев: „Има все повече цехчета за сокове. За сметка на качеството някои големи производители смъкват цената до такава степен, че почти не си струва да се работи. Опитваме се да вземем максималното от тази лоша година, за да можем поне да си покрием разходите. Да се надяваме, че догодина няма да е така. В земеделието най-добрата година е следващата година.“