Отглеждането на лавандула, изглежда, е пред срив. До 8 стотинки без ДДС е паднала цената на стрък лавандулов разсад за най-популярните сортове у нас – „Севтополис”, „Дружба”, „Юбилейна”.

Парадокс: Ниски добиви и ниски цени на лавандуловото масло

В разсадниците са обявени цени от 0,08 до 0,18 лв. за резник, като средната цена е около 0,10 лв. Само преди година стръковете за засаждане на етерично-маслената култура се търгуваха по 18-25 стотинки.

„В момента пазарът на лавандуловия разсад бележи срив – повече от двойно по-ниска е цената на резник", коментират производители от Добруджа.

През ноември се залагат новите насаждения от лилавата билка на полето. В момента обаче предлагането е много и разсадниците продължават да смъкват цените, за да успеят да реализират продукцията си.

Не са редки случаите на отказ и разваляне на предварително сключените договори за изкупуване на разсад. Един от примерите е за неизкупени 500 000 бройки от лавандулови резници за създаване на нови насаждения в добричкото село Победа. 

Сред причините за срива в цената на разсада е успокояването на темпото в „лилавия” сектор. Според производители, започнали още преди 10 години да отглеждат етерично-маслени култури, вече настъпва насищане и естествено регулиране на процесите в бранша.

Бурното втурване към отглеждането на лавандула доведе за няколко години до бум на площите с ароматната култура в Добруджа – от около 600 декара преди десет години до над 70 000 декара сега. Това покачи и цената на чернозема. Търсещите нови площи плащаха над 3000 лв. за декар.

Втората причина за укротяване на масовото залитане към лавандулата са резултатите от 2019 г. Стопаните от Добричка област добиха средно по 6-8 кг масло от декар, което не успяха да реализират на търсената от тях цена.

Пазарът се успокои на 70-80 лв. за килограм, докато само година по-рано маслото достигна неочакваните 220-280 лв./кг. През настоящия стопански сезон все още има нереализирани количества от етеричното масло.

В момента в Добруджа се отчита още една тенденция – зачестиха обявите за продажба или отдаване под аренда на лавандулови насаждения.