През 2019 г. на лилавия фронт е необичайно тихо. Пазарът най-сетне се насочи към дългоочаквано равновесие и ролите на производители и търговци се размениха. Сделки се случват на 70 лв./ кг масло, а търсенето е вяло. Всичко това беше неизбежно дотолкова, доколкото площите с лавандула продължиха безогледно да бъдат разширявани и надхвърлиха 180 хил. декара през 2019 година – ръст от 53% само за една година, пише в свой анализ InteliAgro.

 

Нова асоциация търси път навън за реализация и защита на фермерите

 

По данни на ДФЗ, използвани от експертите, само в област Добрич насажденията с лавандула гонят 90 000 дка. Докато преди две години те бяха около 33 000 дка.


„Лошата откъм климатични условия 2018-а и недалновидността на част от играчите на пазара доведоха до ценова истерия (маслото достигна и надхвърли 200 лв./кг.), която на свой ред породи нова истерия за засаждане. Така стигнахме до днешната ситуация, при която инвеститорите от последните две години чакат възвръщане на вложенията си, но такова не се очертава на хоризонта“, смятат анализаторите. 


Според експертите са възможни два сценария.


Първият сценарий продължаваме да инвестираме безогледно. Заради това достигаме до постепенен спад и последващ срив в цената на лавандуловото масло, който може би ще достигне до 40 лв/кг. Оттам новите инвестиции в насаждения, техника и дестилерии ще се приравнят като доходност със зърното.

Вторият сценарий изглежда по-добре. При него успокояваме растежа и оптимизираме насажденията. След това изчистваме сортовия състав, пграничаване износа на посадъчен материал. Патентоваме марка ЗГУ и ЗНП за налагане на поне два стандарта за качествено масло с произход България. Благодарение на това развиваме нови продукти, създаваме специфични пазарни ниши. Постепенно започваме да инвестираме в посадъчен материал и научни изследвания. По този начин, на база на всичко това, имаме дългосрочно защитени по-високи цени, нови пазари, продажби и ноу-хау. 

Експертите съветват лавандулопроизводителите да задържат растежа си и да наблегнат върху оптимизиране на насажденията.