През вчерашния ден – три дни преди изборите за евродепутати –  най-после Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция изплати средствата на 1850 земеделски стопани по Схемата за единно плащане на площ за кампания 2008.

Средствата са преведени по сметките на земеделски производители, които са декларирали мери, пасища и ливади, съобщиха от пресцентъра на Земеделското министерство. Преведени са пари и на стопани, попаднали в Код 6 за кампания 2008, след проверка от Техническия инспекторат на "Разплащателна агенция".

„Най-после дойдоха дългоочакваните средства", коментира пред Фермер.БГ зърнопроизводителят от монтанското село Трифоново Ивайло Йорданов. Той беше „наказан” заради 31 дка, попадащи в Код 6. Стопанството му е 6 190 дка, а заради забавянето на средствата, той е изгубил около 200 хил. лв.

Парите, които е получили вчера, са минали през сметката му “транзитно”. От там те веднага са били пренасочени към банки, бензиностанции, приятели, на които Йорданов е бил длъжник. „Жалкото в цялата ситуация е, че Европа мисли за нас, а собствената ни държава не го прави”, коментира земеделецът. Той, също като много други фермери, определя изплащането на средствата като "предизборен трик".

За съжаление все още има и един сериозен процент от земеделците, които не са получили средства при вчерашния транш. Някои от тях имат площи, попадащи в код 6, други – не. В същото време няма никаква яснота ще получат ли полагащите им се средства и кога, тъй като отговор на въпроса не могат да получат дори и от „компетентните” институции.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!